Subscribe:

Ads 468x60px

SELAYANG PANDANG.

Blogroll

PSPM 1 KOLEJ MATRIK AKAN BERLANGSUNG PADA 27 OTB - 6 NOV 2014. SEMOGA SUKSES MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN. KARNIVAL AKADEMIK KMK 2014 KOLEJ MATRIKULASI KEDAH AKAN DI ADAKAN PADA 04 & 05. DIS.2014. TERDAPAT GERAI-GERAI JUALAN DAN PAMERAN UNIT-UNIT MATAPELAJARAN AKAN MENGAMBIL BAHAGIAN.. SEMOGA DENGAN KEHADIRAN TUAN/PUAN AKAN MEMERIAHKAN LAGI KARNIVAL TERSEBUT. AMIN.

Wednesday, 18 May 2011

Bata Merah Interlok

Dipetik : http://sekilau1.blogspot.com/2010/11/interlok.html#comment-form

Niat di hati nak pasang bata ni nanti. Gambar2 di bawah ni merupakan cara2 pemasangan sebuah rumah... yang diupload ke blogspot.Nak pasang bata ni, kena la beli pasir, bata (dua warna)bergerigi dan ada tukang.


Tukang tabur pasir di tempat nak letakkkan bata. Tali menjadi penanda.


Dia ratakan taburan pasir tadi...rata, rata dan rata lagi. Mesti sama tebalnya. Dia ambil bata merah, dua bata kembar. Dia susun rapat, macam susunan jigsaw..tiada renggangan antara bata. Susun jadi kotak empat segi. Dia ambil pula bata hitam. Sama bentuk dengan bata merah.
Susun sebelahan kotak bata merah tadi, jadi bentuk empat segi... dan proses ini berulang hinggalah halaman rumah menjadi seumpama papan permainan 'dam'.


Merah selang seli hitam..... Susunan'diagonal' begitu teratur, susunan menegak juga begitu.Maklumlah ukuran dibuat tepat, 'accurate'.

Bolehlah nanti bila dataran kejat siap, kita boleh main dam, bolehlah nanti main 'teng teng', boleh main 'hantu galah' , boleh main basikal, buat brisk walk, arobik, taichi...atas dataran 'interlocking' yang dibina dengan kemas sekali.Mudah-mudahn tidak ada lagi 'stray cats' datang mencari pasir atau tanah untuk 'membuang'.Walapun nampak mudah tetapi pada saya rumit. Perlu kesabaran, perlu fikiran kreatif dan analitik...barulah jadi dataran interlok yang kemas. Bukan semua laman rumah BC ditutupi dengan batubata interlokHarap2 lepas ni, laman teratak Impian secantik ini.

0 comments:

Post a Comment

Satu Percubaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...